Lippukunnan historiaa

Vuonna 1914 partiolaiset pitivät partioleirin Ala-Urpalassa Virolahdella. Keisari Nikolai II oli kieltänyt partiotoiminnan vuonna 1911. Ala-Urpalan leiristä on säilynyt kuvaus Varkauden Partioveikkojen historiikissä, onko leirillä mahdollisesti ollut varkautelaisia. Vuonna 1917 perustettiin Suomen Partioliitto, joka järjesti partiotoimintaa sekä pojille että tytöille. Varkauteen perustettiin vuonna 1918 Varkauden Partiolaiset –niminen lippukunta. Vanhoista lehtileikkeistä löityy kuva, jossa partiolaiset ovat nuotiolla Repokankaan metsissä vuonna 1918.

1920 luvulla Suomessa siirryttiin englantilaiseen malliin ja yhteinen liitto jakaantui erillisiksi tyttöjen ja poikien järjestöiksi. Varkaudessakin tämä tarkoitti toiminnan jakaantumista. Vuonna 1922 perustettiin Varkauden Partioveikot ja Varkauden Partiotytöt. Vuonna 1924 pidettiin piirileiri Mikkelissä ja ensimmäinen oma leiri pidettiin vuonna 1925. 30-luvulla partiotoimintaan liittyi vahvasti monenlaiset urheilukilpailut. Sota-aikana toiminta oli hiljaista tai pysähdyksissä kokonaan. Vuonna 1945 lippukuntia herätettiin henkiin. 50-luvun loppupuolella toiminta oli niin vilkasta, että vuonna 1958 perustettiin toinen poikalippukunta, Metsäsepot.

40-luvulla oli perustettu SPJ (Suomen Partiopoikajärjestö) ja SPTJ (Suomen Partiotyttöjärjestö). Nämä yhdistyivät vuonna 1972, jolloin perustettiin SP (Suomen Partiolaiset). Varkaudessa Partioveikot ja Metsäsepot yhdistyivät toiminnan hiipuessa vuonna 1974 ja ottivat nimekseen Partio-Unnukka. Vuonna 1977 Partiotytöt ja Partio-Unnukka yhdistyivät ottaen nimekseen Partio-Unnukka. Järvipartiointi oli tuolloin voimakasta ja lippukunnan ylpeys, Lunkentus, oli purjehtimassa ahkerasti. Lippukunnalla oli myös oma paloauto 1980-luvun lopulla.

Vuonna 1976 lippukunta osti A.Ahlströmin elementtirakenteisen edustussaunan ja siirsi sen Kinkamosta Oinonniemeen. Vuonna 1988 A.Ahlström lahjoittaa Sampolan Partio-Unnukalle. Toiminta oli lähes pelkästään Tyyskänniemessä ja Pääskylässä. Näistä siirryttiin Stesulaan Satakunnankadulle. Vuonna 2003 Sampola kunnostettiin ja toiminta siirtyi kokonaisuudessaan Sampolaan. Vuonna 2004 Partio-Unnukka osti Oinonniemestä hehtaarin niemen leiripaikakseen oltuaan aikaisemmin vuoralaisena Oinonniemessä, paikan nimeksi otettiin Leiriniemi.

Kolot ja kämpät

Sampola

Rehnströminkatu 8, 78250 Varkaus

Sampola toimii ryhmien viikoittaisena kokoontumistilana. Lisäksi Sampolassa ja kauniissa luonnonsuojelualueen pihapiirissä järjestetään lippukuntamme pienet ja jotkin hieman suuremmatkin tapahtumat. Pihapiiristä löytyy niin ämmänkosken kuohuja, luontopolkua kuin suuri rinteeseen rakennettu nuotiopaikkakin.

Sampolan varustusta päivitettiin ahkeran käytön (ja suuren sähkölaskun) vuoksi tälle päivälle ilmalämpöpumpun merkeissä. Päivityksestä seurasi, että Sampolamme on mukavan lämmin ja viileä aina oikeaan aikaan! Viikoittaiset siivousvuorot pitävät huolen rakkaasta kolostamme.

Leiriniemi

Leiriniemi, entinen Oinonniemi, on Partio-Unnukan oma niemi Leppävirralla, Unnukka-järven rannalla.

Leiriniemessä on päärakennus, jossa on keittiön lisäksi kaksi eri majoitushuonetta sekä varasto.

Pihapiiristä löytyvät myös rantasauna pienellä nukkumatilalla sekä hiljalleen valmistuva laavu.

Leiriniemessä kauan aikaa sitten sijainneesta tiilitehtaasta, on vieläkin havaittavissa jälkiä niin metsässä kuin järvessäkin.

Vaikka Leiriniemen maasto on yhä ihanteellinen leirille ja retkille, on päärakennuksen aika tulossa päätökseen. Tavoittenamme onkin hankkia Leiriniemeen uusi, entistäkin toimivampi päärakennus tulevien vuosien aikana budjetin sallimissa rajoissa ja aikataulussa.

Ajo-ohjeet yleisimmille leiripaikoille (Enson kämppä ja Leiriniemi) löydät liitteistä